Primerna prehrana pri zgagi – za vsakdanje življenje brez simptomov

Povzetek

Porcija mueslija za zajtrk, slastna pečenka za kosilo in vmes še kako jabolko: želodec ima čez dan veliko dela. Z vsakim grižljajem je treba na novo spodbuditi proizvodnjo želodčne kisline. Ko ta sistem ni v ravnovesju, se po jedi pojavijo zgaga in druge želodčne motnje. Kako je mogoče preprečiti te težave? In kaj je del primerne prehrane pri zgagi?

Zgagi se lahko izognete s pravilno prehrano: najboljši nasveti

Če se po jedi pogosto spopadate z zgago, spahovanjem in drugimi z želodčno kislino povezanimi težavami, bodite še zlasti pozorni na prehrano. Načeloma se vsakdo različno odziva na diete in določena živila – da bi preprečili zgago in regurgitacijo po jedi, je pomembno, da preizkusite, katera dieta je najboljša za vas in vaš želodec.

Kljub temu obstaja nekaj splošnih prehranskih nasvetov za zgago, ki bi jih morali upoštevati vsi prizadeti. Odslej mastna in začinjena hrana ne sme biti več na jedilniku – ali vsaj ne tako pogosto. Namesto tega se odločite za lahko prebavljiva živila, kot so riž, pusto meso in zelenjava. Alkohol in nikotin bi morala biti tabu, saj povečujeta tudi nastajanje želodčne kisline.

 

Prekomerna telesna teža kot dejavnik tveganja

Debelost ne spodbuja le bolezni srčno-žilnega sistema, temveč tudi razvoj zgage. Zlasti pa odvečna maščoba v predelu trebuha hitro pritiska na želodec. V določenem trenutku mišica zapiralka na prehodu v požiralnik ne zdrži več tega pritiska in se odpre – pojavi se neprijetna zgaga.

Nekatera živila lahko povzročijo znatno povečano proizvodnjo želodčne kisline. Zato naj pri ljudeh, ki pogosto trpijo za zgago, ta živila na krožniku pristanejo le redko in v majhnih količinah. Med njimi so denimo:

//gazirane pijače

//kava

//sokovi

//sadni čaji

//sladkarije

//beli in toast kruh

//izdelki iz mastnega mesa in klobas

//zelo kislo sadje, kot so kivi, mandarine ali višnje

//stročnice

//pecivo

//mastni mlečni izdelki

//pripravljene jedi

 

Določene navade lahko povzročijo želodčne težave po jedi

Večina obolelih dobro prenaša polnozrnate izdelke, živila z nizko vsebnostjo maščob in kislin ter negazirane in nesladkane pijače.

Določene navade lahko povzročijo želodčne težave po jedi.
Toda na vašo nagnjenost k zgagi ne vpliva samo to, kar jeste, pomembno vlogo igra tudi način, kako jeste. Več manjših obrokov, razporejenih čez dan, ima to prednost, da želodec ni preobremenjen, tako da lahko v miru zdrobi in prebavi hrano.

Priporočljivo je tudi, da dve do tri ure pred spanjem ali vadbo ne jeste ničesar. V nasprotnem primeru bo mišica zapiralka med požiralnikom in želodcem pri ležanju ali premikanju težko zadrževala kislino; tako se hitro pojavijo težave z želodcem. In še zadnji nasvet: ne jejte prehitro. Počasi se daleč pride – in to velja tudi za vaš želodec. Če velika količina hrane hitro pristane v želodcu, se želodec odzove s proizvodnjo velikih količin kisline. Spahovanje in zgaga po jedi sta takrat neizogibna.

 

Vpliv prehrane na tvorbo želodčne kisline

Želodec proizvaja želodčni sok ves dan – brez zunanjega sprožilca. Želodčna kislina pa se po drugi strani tvori le, ko oseba dejansko zaužije hrano. Za to ni nujno, da deli obroka pridejo v želodec. Tudi čutni dražljaji, kot sta pogled ali vonj okusne hrane, so dovolj, da sprožijo proizvodnjo v želodcu.

Glavni razlog, zakaj se želodčna kislina ne izloča neprekinjeno, je njena agresivnost. Če bi bila dalj časa v želodcu brez prave naloge, bi lahko povzročila velike poškodbe tam in v požiralniku. Obstaja več zaščitnih mehanizmov za preprečevanje poškodb želodčne stene med prebavo:

//Želodčna sluz zagotavlja, da želodčna kislina ne pride v neposreden stik z želodčno steno.

//Želodčna sluznica izloča bikarbonat, ki je vdelan v želodčno sluz in tam prispeva k nevtralizaciji kisline.

Za celice želodčne sluznice je torej značilna visoka moč samozdravljenja. Manjše poškodbe se redno popravljajo in stare, dotrajane celice sluznice se obnavljajo. Krvni obtok spodbuja tudi t. i. hormon za zaščito želodca (prostaglandin E2).

Vendar tudi ti zaščitni mehanizmi ne morejo storiti ničesar proti preveliki količini želodčne kisline. Tako lahko nekatera živila sprožijo to prekomerno proizvodnjo. Njihovo uživanje spodbuja nastajanje kisline in je tako lahko med drugim odgovorno za zgago. S kislino povezanih želodčnih težav ni treba kar sprejeti: Rupurut® lahko veže odvečno kislino in ščiti sluznico ter jo podpira pri njenem naravnem delovanju.