Izdelka Rupurut®, učinkovina hidrotalcit, odmerjanje in neželeni učinki

Povzetek

Zgaga ima lahko več vzrokov: prehitro zaužitje hrane, preveč razkošen obrok ali stres lahko sprožijo simptome, kot so spahovanje kisline in pekoč občutek za prsnico. Rupurut® uravnava kislost v želodcu, lajša zgago in s kislino povezane bolečine v želodcu ter ščiti želodčno sluznico.

Prednosti Rupurut® žvečljivih tablet:

//Za vse, ki ste veliko na poti in cenite jemanje tablet na enostaven način.

//Če ga jemljete brez vode, se v ustih hitro raztopi in razgradi.

//Ne drobi se v ustih in je čudovito svežega okusa kot poprova meta.

//Na voljo v pakiranju po 20 ali 50 žvečljivih tablet.

Druge sestavine so: manitol, koruzni škrob, magnezijev stearat, natrijev saharin, arome.

 

Prednosti zdravila Rupurut®:

//Ne deluje le proti previsoki količini želodčne kisline, temveč tudi prevleče požiralnik in ga pomirja.

 

Izdelki Rupurut® zagotavljajo nadzorovano nevtralizacijo kisline

Rupurut® žvečljive tablete so močan partner pri lajšanju zgage. Aktivna učinkovina hidrotalcit je sestavljena iz mrežnoplastne strukture. To omogoča nadzor nevtralizacije kisline v želodcu in poteka le, če je kisline preveč. Na ta način vsebina želodca ne postane alkalna, ampak ostane v optimalnem pH-območju.

Slika pakiranja Rupurut® žvečljivih tablet: Antacid, aktivna sestavina zdravila Rupurut®, lahko pomaga pri zgagi in drugih simptomih povezanih z odvečno kislino

Aktivna učinkovina zdravila Rupurut®: kako antacid deluje proti zgagi

Rupurut® je tako imenovani mrežnoplastni antacid, ki je zelo primeren za zdravljenje zgage in želodčnih težav, povezanih s kislino. Aktivna učinkovina zdravila Rupurut® je hidrotalcit. Ta nevtralizira odvečno želodčno kislino in tako hitro odpravi simptome, kot so pekoč občutek in bolečina v požiralniku, bolečine v zgornjem delu trebuha ali pritisk na želodec.

Kaj lahko stori učinkovina zdravila Rupurut®: veže kisline in krepi naravno zaščito želodca

Učinkovina zdravila Rupurut®, hidrotalcit, začne učinkovati zelo hitro po zaužitju. Ko pride v želodec, nevtralizira odvečno želodčno kislino. To pomeni: porabi se le toliko učinkovine, kolikor je potrebno za nevtralizacijo odvečne kisline.

 

Dodatne lastnosti delovanja

//Rupurut® veže tudi žolčne kisline: Žolčne kisline so potrebne za prebavo maščob in se izločajo skozi žolčni kanal v dvanajstnik. Če se pilorus, torej mišica zapiralka med želodcem in dvanajstnikom, ne zapre pravilno, lahko žolčne kisline zaidejo v želodec; če se tudi spodnji ezofagealni sfinkter ne zapre pravilno proti želodcu, pa lahko zaidejo tudi do požiralnika, zato lahko poškodujejo sluznico želodca in požiralnika. Predvsem pa je Rupurut® sposoben vezati posebno žolčne kisline, zlasti v kislem okolju želodca. Če Rupurut® zaide v dvanajstnik, se žolčne kisline zaradi višje pH-vrednosti ponovno sprostijo za prebavo maščob.

//Rupurut® zavira pepsin: Pepsin je prebavni encim, ki razgrajuje beljakovine. Bolj kisel je želodec, bolj aktiven je encim pepsin. S povečanjem pH-vrednosti Rupurut® zavira pepsin, ne da bi pri tem motil prebavo beljakovin.

//Rupurut® spodbuja nastajanje endogenih snovi, ki ščitijo sluznico, kot je prostaglandin E2. Ta tkivni hormon zagotavlja dobro prekrvavitev želodčne sluznice, spodbuja nastanek zaščitne plasti sluzi in pospešuje obnovo celic. To krepi naravno zaščitno pregrado želodca in ga naredi bolj odpornega. Eksperimentalne študije s celicami človeškega želodca in požiralnika ter študije na živalih so pokazale, da lahko ta učinek zdravila Rupurut® zaščiti sluznico pred škodljivimi učinki kisline.

 

Ponovno uravnovešena želodčna kislina: nadzorovano delovanje zdravila Rupurut®

S stikom z želodčno kislino se iz mrežnoplastne strukture učinkovine Rupurut® sprostijo hidrotalcitni ioni, ki nevtralizirajo želodčno kislino. Posledično se zmanjša kislost v želodcu in ustavi se sproščanje učinkovine. Šele ko bo v želodcu spet preveč kisline, bo antacid spet postal aktiven. Ta postopek se ponavlja, dokler se aktivna sestavina ne porabi ali ne zapusti želodca. Ta nadzorovana nevtralizacija kisline ohranja pH-vrednost v želodcu v terapevtsko ugodnem območju. pH-vrednost se ne dvigne nad 4,5, tako da je še vedno na voljo dovolj kisline za proces prebave in uničenje patogenov.

Učinkovina zdravila Rupurut® vsebuje tudi karbonatne delce, ki se združijo v bikarbonat, ko pridejo v stik z želodčno kislino. To je ogljikova spojina, ki se naravno pojavlja tudi v želodčni sluznici in nevtralizira odvečno kislino.

   

Kratek povzetek

Učinkovina zdravila Rupurut® ne samo nevtralizira presežek želodčne kisline, ampak ima tudi druge pozitivne lastnosti.

Ženska, ki bere navodila za uporabo zdravila Rupurut: odmerjanje in neželeni učinki zdravila Rupurut®

Rupurut®: neželeni učinki in navodila za uporabo

Kot pri vsakem zdravilu se lahko tudi pri zdravilu Rupurut® pojavijo neželeni učinki – poleg želenega učinka. Da bi bila verjetnost tega čim manjša, morate vedno upoštevati priporočila zdravnika ali farmacevta za odmerjanje in upoštevati tudi navodila za uporabo.

Uporaba in odmerjanje zdravila Rupurut®

Če vam zdravnik ne priporoči drugače, lahko otroci, starejši od 12 let, in odrasli, vzamejo eno do dve žvečljivi tableti večkrat na dan med obroki in pred spanjem. Dnevnega odmerka 6000 miligramov hidrotalcita za tablete (12 žvečljivih tablet) ne smete preseči.

Kot pri vseh antacidih mora biti med jemanjem zdravila Rupurut® in drugih zdravil presledek 1 do 2 uri, saj lahko Rupurut® zmanjša absorpcijo in učinkovitost drugih zdravil.

 

Ta opomba je še posebej pomembna za:

//določene antibiotike (npr. tetracikline in derivate kinolonov, kot so ciprofloksacin, ofloksacin in norfloksacin),

//zdravila, ki povečajo moč srca (srčni glikozidi),

//blokatorje receptorjev H2, na primer proti zgagi,

//derivate kumarina za redčenje krvi in

//natrijev fluorid ali kenodeoksiholate (npr. za zdravljenje žolčnih kamnov).

 

Rupurut®: omejeni neželeni učinki

Zdravilo Rupurut® se dobro prenaša. Kot vsa zdravila pa ima lahko tudi zdravilo Rupurut® neželene učinke, ki se seveda ne pojavijo nujno pri vseh.

 

Možni neželeni učinki vključujejo:

//Alergijske reakcije na hidrotalcit ali katero koli drugo sestavino.

//Visoki odmerki lahko povzročijo zaprtje, kašasto blato, povečano pogostost blata, drisko in bruhanje.

//Pri hudo okvarjenem delovanju ledvic lahko pride do zvišanja ravni magnezija v krvi (hipermagneziemija) in zvišanja koncentracije aluminija v serumu.

//V primeru nezadostnega delovanja ledvic (ledvična insuficienca) in dolgotrajnega vnosa velikih odmerkov se lahko aluminij nabira, zlasti v živčnem in kostnem tkivu, in lahko pride do pomanjkanja fosfatov. Zaradi tega je treba v primeru nezadostnega delovanja ledvic in dolgotrajne uporabe redno preverjati raven aluminija.

Če med jemanjem opazite kateri koli neželeni učinek ali se ne počutite dobro, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. To velja tudi za neželene učinke, ki niso navedeni v navodilu za uporabo zdravila Rupurut®.

Hidrotalcit – Rupurut®:

Hidrotalcit je aktivna učinkovina zdravila Rupurut®. Spada med antacide (antacidi z mrežnoplastno strukturo) in je učinkovit pri zgagi in želodčnih težavah, povezanih s kislino. Posebnost hidrotalcita je njegov učinek uravnavanja želodčne kisline, pa tudi lastnosti zaščite celic in sluznice, ki so predvsem posledica posebne strukture učinkovine.

Zgodovina hidrotalcita:

Prvotni mineral je odkril geolog Carl Hochstetter leta 1842 in ga poimenoval »hidrotalcit«. V naravi se pojavlja le redko, vendar ima odlično lastnost, da lahko veže kislino. Mineral se sintetično proizvaja od leta 1972 in se uspešno uporablja v nevtralizatorjih kislin, kot je zdravilo Rupurut®.

 

Kako deluje hidrotalcit?

//Kristalna aktivna učinkovina hidrotalcit ima mrežnoplastno strukturo. Tako kot sestavine v sendviču je ena plast sestavljena iz magnezijevega in aluminijevega hidroksida, naslednja pa iz karbonatnih ionov in molekul vode, vse skupaj v več plasteh. Stik s kislino povzroči, da se plasti magnezijevega in aluminijevega hidroksida na površini kristala raztopijo.

//Kaj je posebnega pri tem postopku? Bolj ko je želodčna kislina že nevtralizirana, počasneje hidrotalcit sprošča ione, ki nevtralizirajo kislino. To zagotavlja, da želodčna kislina ostane dovolj kisla, da izpolni svojo pomembno vlogo pri prebavi.

//Ta proces deluje tudi v drugi smeri: Takoj, ko želodec ponovno proizvede več kisline, se aktivna snov ponovno sprosti iz kristalne mreže. Hidrotalcit tako rekoč neodvisno reagira na kislost in tako zagotavlja optimalno pH-vrednost v želodcu v daljšem časovnem obdobju. To poteka, dokler je zdravilo prisotno v želodcu.

 

Ne samo, da je želodčna kislina agresivna in poškoduje požiralnik

Hidrotalcit veže tudi žolčne kisline. V dvanajstniku so žolčne kisline bistvene za prebavo maščob. Če pa zaidejo v požiralnik kot posledica refluksa, lahko tudi žolčne kisline, poleg želodčnih, poškodujejo sluznico v požiralniku.

Hidrotalcit veže odvečno želodčno kislino in žolčne kisline.

 

Hidrotalcit lahko zaščiti želodec pred drugimi zdravili

Nekatera zdravila lahko razdražijo želodec. Številna običajna zdravila proti bolečinam, na primer, zavirajo nastajanje pomembnih tkivnih hormonov, tako imenovanih prostaglandinov. Vendar je prostaglandin E2 nujno potreben za dobro prekrvavitev, obnovo celic in tvorbo sluzi v želodcu. Hidrotalcit lahko to prepreči s svojimi lastnostmi zaščite celic in sluznic.

V poskusih s celicami hidrotalcit deluje tudi kot tako imenovano skladišče bikarbonata. Bikarbonat je spojina, ki se naravno pojavlja tudi v želodčni sluznici in služi za nevtralizacijo odvečne kisline.

Hidrotalcit hkrati ščiti in krepi samozaščito želodca.

 

Prednosti hidrotalcita pred zaviralci kisline:

Hidrotalcit deluje hitro po zaužitju, saj aktivna sestavina zdravila Rupurut® hitro nevtralizira odvečno želodčno kislino. Drugi blokatorji kislin, kot so zaviralci protonske črpalke, pa se morajo najprej absorbirati v kri. Potrebnega je več časa, preden lahko razvijejo svoj učinek.

 

Ali je mogoče zdravilo Rupurut® jemati med nosečnostjo in dojenjem?

Če ste noseči ali dojite, se morate pred jemanjem katerega koli zdravila posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom o varnosti zdravila, da izključite morebitne neželene učinke.

Vprašanja in odgovori o zdravilu Rupurut®

  Rupurut žvečljive tablete sodijo med antacide. Antacidi so skupina zdravil, ki vežejo odvečno želodčno kislino. Uporabljajo se za simptomatsko zdravljenje bolezni, pri katerih je treba vezati želodčno kislino:

  //Razjede na želodcu in dvanajstniku 

  //Zgaga in želodčne težave, povezane s kislino

  Nadaljujte z zdravljenjem s primernim odmerkom. Pomembno: Ne vzemite dvojnega odmerka, da bi nadomestili pozabljeni odmerek

  Če vam zdravnik ne predpiše drugače, lahko odrasli in otroci, starejši od 12 let, vzamejo 1-2 žvečljivi tableti (kar ustreza 500-1000 mg hidrotalcita) večkrat na dan med obroki in pred spanjem. Dnevni odmerek ne sme presegati 12 žvečljivih tablet, kar ustreza 6000 mg hidrotalcita. Druga zdravila je treba vedno jemati eno do dve uri pred ali po jemanju Rupurut žvečljivih tablet.

  Trajanje zdravljenja je odvisno od vrste in resnosti ter poteka bolezni. Če simptomi med zdravljenjem trajajo več kot 2 tedna, se morate posvetovati z zdravnikom.