Vračanje želodčne vsebine v požiralnik – nasveti in zdravljenje

Povzetek

Samo žvečenje ni dovolj za zadostno razgradnjo hrane. Poleg nadaljnjega mehanskega drobljenja v želodcu poteka tudi kemična prebava beljakovin in maščob. Za to so pomembni klorovodikova kislina, pepsin in lipaza, ki jih proizvajajo žleze želodčne sluznice. Kaj pa, če želodčna kislina pride na napačno mesto? To lahko povzroči simptome, kot so zgaga, vračanje želodčne vsebine v požiralnik ali bolečine v želodcu. Tu lahko izveste, kako deluje želodčna kislina in kaj so vzroki prekomernih ravni želodčne kisline.

 
 

Kako deluje želodčna kislina

Želodčni sok, prebavna tekočina želodca, je sestavljen iz različnih sestavin:

//želodčna kislina (klorovodikova kislina)

//pepsinogen (oz. pepsin po aktivaciji z želodčno kislino)

//sluz (mucin)

//želodčna lipaza

//      intrinzični faktor (pomemben za absorpcijo vitamina B12)

//voda

Na dan se proizvedeta približno 2 litra želodčnega soka. pH-vrednost želodčnega soka je med 1 in 4.
 

Želodčna kislina ubija klice

Skupaj s hrano pridejo v želodec tudi vsi patogeni, ki jih ta vsebuje. Preden pa lahko povzročijo večjo škodo v telesu, jih želodčna kislina že ubije: patogeni običajno ne preživijo v kislem okolju, kot je v želodcu.

Želodčno kislino proizvajajo parietalne celice želodčne sluznice. Da bi preprečili napad na sam želodec, je želodčna sluznica prekrita z odporno alkalno sluzjo.

Proizvodnja kisline se spodbudi že z vonjem in okušanjem okusne hrane. Vendar pa glavno izločanje kisline povzroči hrana v samem želodcu. Ponoči je izločanje kisline majhno, vendar lahko napade želodčno sluznico na prazen želodec.

Ko želodčna kislina opravi svoje delo v želodcu, skupaj z vsebino želodca potuje v črevesje. Tam so prisotni drugi prebavni sokovi in encimi ki po eni strani nevtralizirajo želodčno kislino, po drugi strani pa še dodatno razgradijo zaužito prehrano.

Prekomerno izločanje želodčne kisline – ko telo proizvaja preveč želodčne kisline

Če pride do neuravnoteženosti proizvodnje želodčne kisline, ima to pogosto neprijetne posledice. Preveč kisel želodec lahko povzroči simptome, kot so zgaga, regurgitacija kisline, bolečine v želodcu ali slabost. Naslednji splošni ukrepi lahko pomagajo pri simptomih, povezanih s kislino, na primer:

//izogibanje živilom in pijačam, ki niso primerni (npr. citrusi, mastna hrana, poprova meta)

//izogibanje posebej velikim in poznim obrokom

//izguba teže

//spanje z dvignjenim vzglavjem (poševno, brez upogibanja glave)

//mogoče koristno: opustitev kajenja in zmanjšanje porabe alkohola

Pri prizadetih so lahko simptomi zgage in bolečine v želodcu zaradi kisline povezani z neprijetnimi simptomi in omejitvami. Simptome je mogoče zdraviti zlasti z odpravo povzročitelja – če je to mogoče. Pomaga lahko tudi jemanje zdravil, kot je Rupurut®, ki nevtralizira odvečno želodčno kislino in lajša simptome, kot so zgaga, bolečine v želodcu in refluks kisline.

Čeprav je vračanje želodčne vsebine običajno neškodljiva, je lahko tudi znak bolezni, kot je gastroezofagealna refluksna bolezen.

Mimogrede:

Pravzaprav lahko nastajanje premalo želodčne kisline prav tako povzroči težave: če ni dovolj kisline, lahko to povzroči občutek polnosti in slabosti.