Kaj pomaga proti zgagi ponoči?

Povzetek

Kdor pogosto trpi za zgago ve da se simptomi se praviloma ne pojavljajo le čez dan. Mnogi bolniki se morajo soočiti z bolečino, zlasti ponoči. Ta moti spanje in s tem zmanjšuje kakovost življenja. Vendar to ni neizogibno; obstaja tudi nekaj koristnih nasvetov in možnosti zdravljenja zgage, ki se pojavi ponoči.

 

Kako nastane zgaga ponoči?

Pri zgagi, ne glede na to, ali nastopi ponoči ali podnevi, se za prsnico razvije neprijetna, včasih zelo huda bolečina, ker vsebina želodca zaide nazaj v požiralnik. Mišica zapiralka na prehodu iz požiralnika v želodec bi to dejansko morala preprečiti, a pod določenimi pogoji to skorajda ni mogoče:

//Če je zapiralka preveč ohlapna (npr. zaradi zdravil ali bolezni).

//Če obstaja velik pritisk na želodec (npr. zaradi odvečne trebušne maščobe ali med nosečnostjo).

//Če se v želodcu proizvaja preveč želodčne kisline (med drugim z določeno hrano in snovmi, kot sta kava in nikotin).

Zgaga je še posebej dejavna ponoči. Med sedenjem ali stoje gravitacija še vedno deluje proti dvigu želodčne kisline, vendar je ta mehanizem onemogočen, ko ležite. Zdaj lahko agresivna kislina zlahka premaga mišico zapiralko na vhodu v želodec in prodre v požiralnik.

To včasih povzroči neprespane noči pri prizadetih. Bolečina, ki je pogosto zelo huda, jih drži pokonci ter zato vodi do simptomov utrujenosti in zmanjšane kakovosti življenja v vsakdanjem življenju. Stres, pod katerim so prizadeti zaradi zgage, ki se pojavi ponoči, se znatno poveča. Usodni vidik: v mnogih primerih psihični stres poveča zgago, ker dodatno obremeni živčni sistem.

Kaj storiti pri zgagi ponoči?

Večina ljudi meni, da je zgaga ponoči še posebej neprijetna – vendar jim ni treba preprosto sprejeti simptomov. Ti nasveti so se izkazali kot dobri:

//Rahlo dvignjeno vzglavje:
Da želodčna kislina ne bi tako zlahka našla poti v požiralnik, je priporočljivo spati z rahlo dvignjenim zgornjim delom telesa. To oteži povratni pretok želodčne vsebine. Najboljši način za to je, da spite na več blazinah, ki so zložene ena na drugi. V specializirani trgovini z medicinskimi pripomočki dobite vzglavnik, ki je bil posebej razvit kot pomoč za preprečevanje nočne zgage. Pri nekaterih posteljah je mogoče prilagoditi tudi letveno ogrodje: povišajte ga, kot vam je udobno.

//Ne jejte ničesar tik pred spanjem:
Če želodčne vsebine ni, tudi ne more zaiti v požiralnik. Če vas ponoči pogosto pesti zgaga, se izogibajte hrane tik pred spanjem. Če so od zadnjega obroka minile vsaj tri do štiri ure, je želodčna vsebina pred spanjem že prešla iz želodca v črevesje. Preprosto prebavljiva živila, kot so pusto meso, mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob ali sadje z nizko vsebnostjo kislin, kot so banane, prav tako pozitivno vplivajo na zmanjšanje tvorbe kisline.

//Jemanje zdravil:
Da bi se izognili nočni zgagi, je po potrebi smiselno uporabiti tudi zdravila proti zgagi. Antacidi, kot je Rupurut®, nevtralizirajo odvečno želodčno kislino in tako lajšajo simptome. To je veliko olajšanje za prizadete.

//Zmanjševanje dejavnikov tveganja:
Da bi dolgoročno zmanjšali verjetnost ponovnih težav z zgago, je pomembno, da prizadeti odpravijo dejavnike tveganja, ki jo spodbujajo. Prekomerna telesna teža, uživanje velikih porcij hrane ter uživanje kave, nikotina in alkohola lahko prispevajo k razvoju zgage – tako ponoči kot podnevi.

Če upoštevate vse te nasvete, lahko zgaga kmalu ostane preteklost. Če pa je še vedno nespremenjena in/ali še zlasti izrazita, se obisku pri zdravniku ni mogoče izogniti. Ta lahko ugotovi, ali je v ozadju vztrajnih simptomov bolezen, in začne ustrezno zdravljenje.

 

Mimogrede:

Refluks želodčne vsebine ni problematičen le za požiralnik. Ko zaide v požiralnik, želodčna kislina ne ostane nujno v spodnjem predelu. Lahko se dvigne v grlo in celo doseže sapnik: posledica je lahko kašelj, bronhitis ali celo pljučnica.