Refluks – kaj je to in kaj lahko storijo prizadeti?

Povzetek

Refluks pomeni vračanje želodčne vsebine včasih pa tudi žolčne kisline, v požiralnik, ki jo mišica zapiralka želodca iz različnih vzrokov ne zadrži. Kislina zaide na sluznico, ki je skorajda brez zaščite, in lahko povzroči številne različne bolezni. Kako je mogoče prepoznati refluks? Kako je mogoče obravnavati težave? In kdaj je treba obiskati zdravnika? Vse to in še več preberite na tej strani.

 

Simptomi: kako opaziti refluks?

Regurgitacija – to je izraz, ki se uporablja, ko želodčna vsebina priteče iz želodca nazaj v ustno votlino. Zato je najpogosteje kriva mišica zapiralka med požiralnikom in želodcem, katere naloga je preprečevati prav take zaplete. Agresivne sestavine želodčnega soka lahko dražijo požiralnik in sprožijo številne tako imenovane simptome refluksa.

Simptomi refluksa: kakšen je občutek pri simptomih in kdaj se pojavijo?

Eden najpogostejših simptomov refluksa je zgaga. Prizadeti svoje simptome opisujejo različno: pri nekaterih je to pekoč občutek vzdolž požiralnika, pri drugih občutek pritiska ali vročine, ki sega od zgornjega dela trebuha prek prsnice do grla.

Lahko pride do regurgitacije kisle želodčne vsebine, zlasti po jedi. Želodec med jedjo namreč ne absorbira le hrane, temveč tudi zrak. Zato se raztegne, mišica zapiralka pa se za kratek čas sprosti, da omogoči želodcu, da izpusti odvečni zrak. Vendar pa ni nujno, da so simptomi refluksa odvisni od vnosa hrane. Pojavijo se lahko tudi spontano, podnevi in ponoči.

 

Pregled simptomov refluksa

Poleg glavnih simptomov zgage, tj. spahovanja kisline in bolečine pod prsnico, se lahko pojavijo tudi številni drugi s kislino povezani simptomi. To vključuje tudi tiste simptome refluksa, ki niso neposredno povezani z želodcem ali požiralnikom, kot so:

//pogosto odkašljevanje

//kašljanje

//motnje glasu, kot je hripavost

//občutek tujka oz. cmoka v grlu

//težave pri požiranju

//pekoči jezik

//astma in druge težave z dihanjem

 

Vzroki za refluks: koga prizadene?

Skoraj vsakdo bo kdaj v življenju doživel refluks. Po slavjih s težko hrano z veliko maščobe je tudi pri sicer zdravih ljudeh mogoče, da želodčna vsebina odteče nazaj v požiralnik. Refluks je pogost tudi v pozni nosečnosti, pa tudi pri starejših. Vendar pa diagnoza »gastroezofagealna refluksna bolezen« ni vedno primerna. To je opredeljeno kot stanje, pri katerem refluks želodčne vsebine povzroči moteče simptome in/ali zaplete.
Vzroki za gastroezofagealno refluksno bolezen so različni in običajno kombinacija različnih dejavnikov. Med primeri so:

//spontana sprostitev mišice zapiralke na prehodu iz požiralnika v želodec, ki ni posledica požiranja

//motena motorika požiralnika

//prekomerna telesna teža

//zvišan intraabdominalni tlak (npr. v nosečnosti, pri kroničnem zaprtju)

//moteno praznjenje želodca

//diafragmatična kila (deli želodca štrlijo skozi prepono v prsno votlino, pogostnost narašča s starostjo in debelostjo)

Na simptome lahko vpliva na primer zlasti način prehranjevanja. Za posameznika neprimerna hrana in pijača (npr. agrumi, mastna hrana, poprova meta), še zlasti pa veliki in pozni obroki lahko poslabšajo simptome.

 

Dviganje želodčne kisline: ali je to gastroezofagealna refluksna bolezen?

Refluksna bolezen se v medicinskem žargonu skrajšano imenuje tudi GERD (gastroezofagealna refluksna bolezen). To je opredeljeno kot stanje, pri katerem refluks želodčne vsebine povzroči moteče simptome in/ali zaplete.

Obstajata še dva izraza, ki označujeta, ali je sluznica požiralnika poškodovana zaradi refluksa želodčne kisline. To je mogoče ugotoviti s pregledom požiralnika. Ljudje, ki jih prizadene ERD (erozivna refluksna bolezen), imajo poškodovano sluznico požiralnika, medtem ko pri NERD (neerozivna refluksna bolezen) ni strukturnih sprememb.

Zaznavanje simptomov bolečine pri refluksni bolezni je zelo individualno in ni nujno povezano z obsegom poškodbe sluznice požiralnika. Če nekdo čuti hudo bolečino, ni nujno, da trpi za ezofagitisom. Nasprotno pa se lahko za šibko izraženimi simptomi refluksa skriva tudi napredovana poškodba/vnetje.

 

Simptomi refluksa – kdaj k zdravniku?

Pogostost in trajanje simptomov ter njihova subjektivna intenzivnost določajo obseg bolezni z vidika bolnika in s tem potrebo po zdravljenju. Blago zgago enkrat ali dvakrat na teden večina ljudi prenaša brez posebnih ukrepov zdravljenja ali pa jo je mogoče preprečiti, na primer z izogibanjem nekaterim živilom in snovem, ki spodbujajo pojav simptomov. Pogostejši in/ali hujši simptomi pa so običajno povezani z zmanjšano kakovostjo življenja ter zahtevajo terapijo in dodatno diagnostično pojasnitev.

Če tega še niste storili, se o svojih simptomih pogovorite z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Zdravljenje simptomov refluksa, kot je zgaga, in tudi želodčnih težav, povezanih s kislino: zdravila in drugi ukrepi

Pri zdravljenju zgage in želodčnih težav, povezanih s kislino, lahko izbirate med različnimi zdravili. Prva koraka naj bosta seveda zdrav način življenja in spremembe vedenja, ki prav tako lahko olajšata simptome. Če pa to ni dovolj, so v lekarnah na voljo različna zdravila brez recepta. Naj vam v lekarni svetujejo, katera zdravila so primerna za vas in ali se o simptomih predhodno pogovorite z zdravnikom.

 

Zdravljenje zgage pri refluksu: Rupurut®

Za občasne težave, kot so tiste, ki se lahko pojavijo po zaužitju prekomerne količine mastne hrane, so za zdravljenje zgage primerni antacidi, kot je Rupurut®. Rupurut® nevtralizira odvečno kislino v želodcu ter hitro, varno in učinkovito prepreči zgago.

Če se težave pojavljajo pogosteje ali če je zgaga močnejša, so alternativa druga zdravila, kot so zaviralci protonske črpalke (ZPČ). Ti zavirajo encim v želodčni sluznici, ki zmanjša izločanje kisline. Ker je učinek PPI zapoznel, so za akutne simptome primerni le v omejenem obsegu. Po drugi strani lahko antacid zagotovi hitrejši učinek. Rupurut® deluje zelo hitro in zgaga hitro popusti.

Kaj še lahko storim proti simptomom refluksa, kot je zgaga?

Dodatni ukrepi, ki jih lahko sprejme vsakdo, poleg zdravljenja z zdravili, lahko izboljšajo simptome in v najboljšem primeru zmanjšajo pogostost jemanja zdravil.

To lahko storite sami

//Odvečnih kilogramov se znebite z zdravo, raznoliko prehrano in vadbo.

//Ugotovite, katera hrana vam ne ustreza. Tipična živila, ki lahko poslabšajo zgago, vključujejo čokolado, kofein, začinjeno in mastno hrano, citruse in poprovo meto ter gazirane pijače.

 

Nasveti pri težavah z nočnim refluksom:

//Zvišajte vzglavje z eno veliko blazino ali več majhnimi. Enak učinek ima dvig letvenega okvirja. Pomembno: celoten zgornji del telesa naj leži višje, ne upogibajte le vratu.

//Izogibajte se poznim obrokom.

 

Zdravljenje refluksa z operacijo?

Protirefluksno pregrado je mogoče okrepiti tudi z operacijo, ki jo danes lahko izvajamo minimalno invazivno z laparoskopijo v obliki fundoplikacije. Morebitna kila prepone (hiatusna hernija; premik delov želodca v prsni koš) se obnovi v normalni položaj in zgornji del želodca (fundus) se ovije okoli spodnjega dela požiralnika. Neželene posledice so lahko motnje požiranja, nezmožnost riganja s pripadajočim nabiranjem zraka v želodcu in poškodbe želodčnih živcev s posledicami, kot so motnje praznjenja želodca in kronična driska. Druga kirurška posega sta posega Linx in EndoStim.