Želodčna kislina – pomoč pri prebavi se začne v želodcu

Povzetek

Samo žvečenje ni dovolj za zadostno razgradnjo hrane. Zaradi želodčne kisline beljakovine delno nabreknejo, kar v nadaljevanju omogoča lažjo razgradnjo. Kisli želodčni sok deluje baktericidno, saj uniči vse patogene, ki jih s hrano zanesemo v organizem. Kaj pa, če nastane preveč želodčne kisline? Prekomerno izločanje želodčne kisline ima lahko veliko vzrokov.

 

Kako deluje želodčna kislina

Želodčni sok, prebavna tekočina želodca, je sestavljen iz več različnih sestavin:

//želodčna kislina (klorovodikova kislina)

//pepsinogen (oz. pepsin po aktivaciji z želodčno kislino)

//mucini

//intrinzični faktor (pomemben za absorpcijo vitamina B12)

//voda

Ko prežvečena hrana zaide v želodec, je že precej razdrobljena in pomešana s slino, vendar to ni dovolj za optimalen izkoristek njenih sestavin. Zato je prisotna želodčna kislina: agresivna kislina napade hrano in jo pripravi za nadaljnjo prebavo. pH-vrednost želodčne kisline je okoli 2 do 4, na tešče pa med 1 in 1,5.

Še ena korist želodčne kisline

Skupaj s hrano pridejo v želodec tudi vsi patogeni, ki jih ta vsebuje. Preden pa lahko povzročijo večjo škodo v telesu, jih želodčna kislina že ubije: patogeni običajno ne preživijo v kislem okolju, kot je v želodcu.

Želodčno kislino proizvajajo parietalne celice želodčne sluznice. Da bi preprečili, da bi kislina napadla sluznico želodca, se njene komponente najprej sprostijo in šele nato sestavijo, ko telo predpostavlja, da je želodčna kislina dejansko potrebna. Običajno telo proizvede toliko želodčne kisline, kolikor je potrebuje za prebavo zaužite hrane.

To proizvodnjo sproži več dražljajev:

//že sama misel na prihajajoči obrok

//zaznave, kot je videz ali vonj hrane

//neposreden stik hrane s sluznico želodca

Ko želodčna kislina opravi svoje delo v želodcu, skupaj z vsebino želodca potuje v črevesje. Tam se dodajo nadaljnji prebavni sokovi, ki po eni strani nevtralizirajo želodčno kislino, po drugi strani pa še dodatno razgradijo zaužito prehrano.

Prekomerno izločanje želodčne kisline – ko telo proizvaja preveč želodčne kisline

Če pride do neuravnoteženosti proizvodnje želodčne kisline, ima to pogosto neprijetne posledice. Preveč kisla vsebina želodca lahko povzroči simptome, kot so zgagavračanje kisle vsebine iz želodca v požiralnikbolečine v želodcu ali slabost in občutek polnosti. Vzrokov je veliko, saj lahko številni dejavniki povzročijo prekomerno povečanje proizvodnje želodčne kisline:

//snovi, kot so kava, nikotin in alkohol

//stres

// zelo mastna ali kisla hrana

//       živila, ki povečajo proizvodnjo kisline (kot so citrusi, stročnice in beli kruh)

// nekatera zdravila, kot so zdravila proti bolečinam

// okužba z bakterijo Helicobacter pylori (lahko je odgovorna za vnetje želodčne sluznice in razjede dvanajstnika)

// bolezni, kot je hormonsko neravnovesje

Pri prizadetih je vsebina želodca zelo kisla, zlasti v povezavi z zgago in bolečinami v želodcu, povezan s številnimi težavami in omejitvami. Simptome je mogoče zdraviti zlasti z odpravljanjem vzroka. Ko je vzrok ugotovljen in zdravljen, se proizvodnja želodčne kisline običajno umiri. Pomaga lahko tudi jemanje zdravil, kot je Rupurut®, ki nevtralizira želodčno kislino in lajša simptome, kot so zgaga, bolečine v želodcu in refluks kisline.

Mimogrede:

Pravzaprav lahko nastajanje premalo želodčne kisline prav tako povzroči težave: če ni dovolj želodčne kisline, hrane ni mogoče zadostno razgraditi, mikrobi pa imajo lažje delo. Pri prizadetih se to običajno kaže v obliki povečane dovzetnosti za bakterijske okužbe prebavil, napenjanja in simptomov pomanjkanja določenih snovi.