Kako lahko učinkovito zmanjšate količino želodčne kisline

Povzetek

Slabost, zgaga, bolečine v želodcu: preveč želodčne kisline lahko oteži življenje. V zvezi s tem se pojavljajo številni simptomi in prebavne težave. Vzroka včasih ni tako enostavno razkriti, kar pomeni veliko trpljenja za prizadete. Večinoma se ukvarjajo z enim vprašanjem: Kako lahko zmanjšam količino odvečne želodčne kisline?

 

Zdravljenje bolezni

Najpomembnejša naloga mora biti najti vzrok za prekomerno nastajanje želodčne kisline, saj za tem lahko stoji tudi bolezen. Bolezni, kot so na primer:

//vnetje želodčne sluznice,

//želodčne razjede,

//razjede dvanajstnika in

//hormonske motnje - druga resna obolenja

so pogosto povezane s preveč želodčne kisline in s tem povezanimi želodčnimi težavami. Če zdravnik določi eno od teh kot vzrok, bo začel idealno prilagojeno zdravljenje. Takšno zdravljenje pomaga zmanjšati količino želodčne kisline ter tako ublaži nadležne in tvegane simptome.

Razmislek o prehranjevanju

Pri nekaterih ljudeh je preveč želodčne kisline posledica nepravilne prehrane. Ljudje brez simptomov le redko pomislijo o vplivih hrane na želodec in tako hrana, bogata s kislinami in maščobami, pogosto pristane na krožniku. Velika količina danes priljubljenih živil močno obremenjuje želodec. Beli kruh, citrusi, gazirane pijače in podobna živila povečujejo nastajanje želodčne kisline.

Če vas zanima zmanjšanje želodčne kisline, morate najprej začeti s prehrano. Tako se bo treba izogibati živilom, za katera velja, da sproščajo želodčno kislino. Namesto tega bi se morala na jedilniku znajti alkalna živila, kot so banane, pusto meso in polnozrnati izdelki.

 

Z žvečilnim gumijem proti prekomerni količini želodčne kisline

Da preprečite nastanek zgage, lahko posežete po žvečilnem gumiju. Žvečilni gumi spodbuja proizvodnjo sline, ta pa lahko nevtralizira želodčno kislino in zaščiti požiralnik.

Vendar pozor: za dobrobit svojih zob raje žvečite izdelke brez sladkorja!

 

Zmanjšajte želodčno kislino z manj stresa

Stres ima odločilno vlogo pri razvoju želodčnih težav, povezanih s kislino. Živčni sistem, ki usklajuje prebavne procese, je tako vzdražen in lahko stimulira želodčne živce, da pošiljajo napačne signale.

Tako zmotno stimulirani živci dajo ukaz za povečanje proizvodnje želodčne kisline, ki ga celice želodčne sluznice seveda upoštevajo. Če vam uspe zmanjšati stres ali se vsaj nekoliko bolj sproščeno spopasti s stresom in časovnim pritiskom, npr. z učenjem sprostitvenih tehnik, lahko to pozitivno vpliva na vaš želodec.

Obe vaji lahko sprostita napetost v trebuhu in omogočita sproščanje obremenitve.

 

Izogibanje določenim snovem

Kadilci in ljubitelji kave, pozor: preveč želodčne kisline lahko pripišemo tudi kavi in nikotinu. Obe snovi spodbujata – prav tako kot alkohol – nastajanje želodčne kisline. Seveda navad ne moremo spreminjati iz dneva v dan, vendar poskusite zmanjšati porabo kave in cigaret – zavoljo želodca.

Zdravila, kot je Rupurut®, nevtralizirajo odvečno želodčno kislino

Poleg opisanih metod zdravljenja odvečne želodčne kisline in zgage lahko bolnikom težave blažijo tudi zdravila. Najpogosteje se uporabljajo zaviralci protonske črpalke in antacidi. Medtem ko zaviralci protonske črpalke preprečujejo ali vsaj zmanjšajo nastajanje želodčne kisline, antacidi poskrbijo za nevtralizacijo odvečne želodčne kisline. V to skupino zdravil spada tudi na primer Rupurut®.

Če je želodčne kisline preveč, se ta veže, hkrati pa se aktivira zaščitni mehanizem želodčne sluznice.