Zgaga – vzroki, simptomi in zdravljenje

Povzetek

Prevelik obrok, prehitro prehranjevanje, stres na delovnem mestu ali v zasebnem življenju: pri ljudeh, ki so nagnjeni k zgagi, lahko ti dejavniki sprožijo tipične simptome, kot sta regurgitacija kisline (vračanje kisline v požiralnik) in pekoč občutek za prsnico. Kako natančno nastane zgaga? In kaj lahko prizadeti storijo glede tega? Kako nastane zgaga in kaj lahko storite glede tega, izveste na tej strani.

 

Zgaga in težave z želodcem

Kdor pogosteje trpi za zgago, poskuša vse, da se izogne sprožilcu. Značilni simptomi so namreč lahko izjemno neprijetni in močno omejujejo prizadete v vsakdanjem življenju. Prehranjevanje lahko postane izziv – še zlasti takrat, ko ste zunaj ali v javnosti, se lahko energija in kakovost življenja znatno zmanjšata, saj se zgaga na žalost pogosto pojavi ponoči. Ko ležite, lahko želodčna kislina lažje zaide v požiralnik. Mnogim bolnikom je pekoča, pogosto huda bolečina za prsnico še posebej neprijetna. Zato lahko pride med drugim tudi do naslednjih pojavov:

//spahovanje kisline (ko pri spahovanju v požiralnik zaide nekaj želodčne kisline)

//neprijeten okus v ustih

//pogosto odkašljevanje in kašelj

//astma in druge težave z dihanjem

//hripavost

//pritisk in bolečine v želodcu

 

Kako nastane zgaga?

Sprožilec za zgago in želodčne težave, povezane s kislino, je želodčna kislina. Pravzaprav naj bi ostala samo v želodcu; tam je odgovorna za nadaljnje drobljenje hrane in ubijanje mikroorganizmov. Če pa zaide nazaj v požiralnik – kjer celice niso pripravljene, da bi se spopadle z želodčno kislino, lahko naredi kar nekaj škode.

Toda kako zaide želodčna kislina iz želodca v požiralnik? Vzroki so različni in običajno kombinacija različnih dejavnikov. Med primeri so:

//spontana sprostitev mišice zapiralke na prehodu iz požiralnika v želodec, ki ni posledica požiranja

//motena motorika požiralnika

//prekomerna telesna teža

//zvišan intraabdominalni tlak (npr. v nosečnosti, pri kroničnem zaprtju)

//moteno praznjenje želodca

//diafragmatična kila (deli želodca štrlijo skozi prepono v prsno votlino, pogostnost narašča s starostjo in debelostjo)

 

Kaj pomaga proti zgagi? Hitra pomoč pri težavah.

Če se simptomi pojavijo le občasno, običajno ni razloga za skrb. Skoraj vsakdo se mora kdaj v življenju soočiti z občasnimi težavami, povezanimi z želodčno kislino. Za lajšanje zgage pogosto zadostuje sprememba življenjskega sloga in prehranjevalnih navad. Ti nasveti lahko pomagajo zmanjšati pojav zgage:

//Iskanje pravega položaja za spanje:
Ni presenetljivo, da se zgaga po navadi pojavi ponoči: v ležečem položaju vsebina želodca veliko lažje premaga mišico zapiralko in pride v požiralnik. Z drugačnim položajem spanja lahko to težavo obvladate – poskusite. Ijudje, ki spijo z rahlo dvignjenim zgornjim delom telesa – na primer z dvigom vzglavja postelje –, redkeje trpijo za zgago. Pazite, da dvignete zgornji del telesa in ne upognete samo vratu.

//Zmanjšanje prekomerne teže:
Tudi teža igra vlogo: več kot je trebušne maščobe, večji je pritisk odvečnih kilogramov na vaš trebuh. Povečan pritisk olajša želodčni kislini, da preide mimo mišice zapiralke med želodcem in požiralnikom. Če imate prekomerno telesno težo, ima torej lahko izguba teže pozitiven učinek – torej le obiščite telovadnico ali se udeležite plesnega tečaja.

//Spreminjanje prehranjevalnih navad:
Nepravilne prehranjevalne navade z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja, hitro in prenagljeno prehranjevanje ter obsežni obroki lahko sprožijo simptome, povezane s kislino. Pozni obroki pred spanjem imajo lahko tudi negativen učinek.

//Izogibajte se določeni hrani:
Ugotovite, katera hrana vam ne ustreza. Tipična živila, ki lahko poslabšajo zgago, vključujejo čokolado, kofein, začinjeno in mastno hrano, citruse in poprovo meto ter gazirane pijače. Da bi ugotovili, katera živila so primerna za vas in katera morda ne, je priporočljivo voditi dnevnik prehrane, v katerem natančno beležite, kaj jeste in kakšni simptomi se zaradi tega pojavijo.

//Zmanjšanje stresa:
Duševni pritisk in čustveni stres lahko obremenita prebavo. Zato je pogosto še posebej koristno zmanjšati stres in v vsakdanje življenje vključiti sprostitvene vaje, kot sta avtogeni trening ali progresivna mišična sprostitev. Naučili se boste tudi bolje soočati s stresnimi situacijami v prihodnosti in jim ne dovoliti, da se vam preveč približajo.

Če imate pogosto simptome, povezane s kislino, kot je zgaga, ali če so simptomi zelo hudi, priporočamo, da obiščete zdravnika. Lahko so npr. prisotne tudi naslednje bolezni:

//gastroezofagealna refluksna bolezen

//vnetje želodčne sluznice

//sindrom razdražljivega želodca

//diafragmalna kila

Ko lečeči zdravnik ugotovi osnovni vzrok, lahko uvede ustrezno zdravljenje in predpiše učinkovita zdravila. Toda katera zdravila za zgago so dejansko na voljo in kako delujejo?

Kako delujejo zdravila proti zgagi

Če alternativne možnosti zdravljenja, kot je sprememba prehrane ali življenjskega sloga, nimajo učinka, mnogi od prizadetih posegajo po zdravilih. Ta omilijo zgago in s kislino povezane želodčne težave ter preprečijo morebitne poznejše posledice.

 

Sredstva proti zgagi

Proti zgagi lahko uporabite naslednja zdravila:

//antacidi (sredstva za nevtralizacijo kisline)

//zaviralci protonske črpalke

//blokatorji H2

//zaviralci refluksa

Vsebovane učinkovine delujejo na različnih točkah razvoja zgage – glede na resnost in vzrok je treba določiti, katero zdravilo je v posameznem primeru najbolj primerno.

 

Antacidi proti zgagi

Antacidi so na voljo v lekarni brez recepta in delujejo neposredno na želodčno kislino: aktivne sestavine nevtralizirajo agresivno želodčno kislino. Antacidi tako lahko lajšajo simptome in nudijo olajšanje prizadetim. Antacidi se ne jemljejo kot preventiva – delujejo le v akutnih primerih.

Nekateri antacidi ne le nevtralizirajo kislino, ampak imajo tudi lastnosti, ki ščitijo sluznice in celice. Na ta način lahko pripomorejo k hitrejšemu celjenju poškodb sluznice. V to skupino zdravil spada tudi Rupurut®.

 

Aktivna učinkovina antacida Rupurut®

Za kar najboljše zdravljenje zgage in s kislino povezanih težav z želodcem vsebuje Rupurut® edinstveno učinkovino hidrotalcit. Ta ne le zmanjša agresivnost želodčne kisline, ampak tudi spodbuja nastajanje zaščitne plasti sluzi v želodcu.

 

Zaviralci protonske črpalke zavirajo izločanje kisline

Večina zaviralcev protonske črpalke (ZPČ) je na voljo v lekarni le na recept zdravnika, nekateri so v lekarni tudi na voljo brez recepta.

Za razliko od antacidov ZPČ ne nevtralizirajo želodčne kisline, temveč učinkujejo korak prej: zavirajo encim v želodčni sluznici, ki posledično zmanjša izločanje kisline. Ker je učinek ZPČ zapoznel, se za akutne simptome zgage uporabljajo v omejenem obsegu.

 

Zaviralci refluksa

Sem spada tudi učinkovina natrijev alginat, ki se pridobiva iz rjavih alg. Po zaužitju alginat pod vplivom želodčne kisline tvori odporno peno iz gela, ki kot splav lebdi na tekočini v želodcu. Ta mehanska zaščitna pregrada pomaga preprečevati refluks.