Nenehna zgaga – kaj to pomeni za prizadete?

Povzetek

Če se zgaga pojavi le občasno, običajno ni razloga za skrb. V življenju se mora vsakdo soočati s tipično bolečino za prsnico in drugimi z želodčno kislino povezanimi težavami. Ko je zgaga prisotna pogosto in/ali zelo opazna, je treba razjasniti sprožilec in predpisati ustrezno zdravljenje.

 
 

Neprestana zgaga – kako pride do tega?

Preveč želodčne kisline, močan pritisk na želodec ali napačno delovanje zapiralke na prehodu iz požiralnika v želodec lahko prispevajo k nastanku zgage. Če se to zgodi enkrat ali le občasno, je nadležno, ni pa resna težava. Želodčna kislina vstopi v požiralnik in tam napade nezaščitene celice. Pri večini prizadetih se to pogosto kaže v hudi, pekoči bolečini za prsnico. Zdravstvenih težav se dolgoročno ob občasni zgagi ni treba bati.

Če pa prizadeta oseba nenehno trpi za zgago, mora biti pozorna: 

//na pogostnost pojavljanja zgage (več kot enkrat na teden v obdobju več kot dveh tednov)

//jakost simptomov (hudi simptomi lahko skrivajo resnejše bolezni).

 

Vzroki za pogosto zgago vključujejo:

//Življenjski slog:
Ljudje, ki jih nenehno pesti zgaga, imajo morda življenjski slog, v katerega so se prikradle slabe navade. Jedo prehitro, v prevelikih porcijah in pozabijo biti pozorni na to, kako kisla ali mastna je hrana – v vrvežu vsakdana se to lahko zgodi hitro. Posledica: prekomerna proizvodnja želodčne kisline, ki vodi do zgage.

//Nepravilno delovanje zapiralke na prehodu v želodec:
Ta tako imenovani sfinkter naj bi zagotavljal, da vsebina želodca tam tudi ostane. Če tega ne more zanesljivo narediti, ker jemljete določena zdravila, zaradi hormonske spremembe med nosečnostjo ali preprosto zato, ker je preveč ohlapen, lahko kisla vsebina steče nazaj v požiralnik in tam povzroči zgago.

//Obolenja:
Obolenja lahko prav tako povzročijo tudi razvoj zgage. Razdražljiv želodec, vnetje želodčne sluznice, perforacija diafragme ali refluksna bolezen – vsi so lahko odgovorni za nenehno zgago. Poleg tega, nenehna zgaga je povezana z velikim tveganjem za resne zaplete

Neprestana zgaga prinaša tudi nevarnosti

Večina prizadetih meni, da so že akutni simptomi izjemno moteči in zaskrbljujoči. A dolgoročnih posledic zgage ne gre podcenjevati. Če je požiralnik nenehno razdražen, ne samo, da zelo boli, sčasoma obstaja nevarnost za razvoj vnetja požiralnika, ki lahko privede do drugih resnih bolezni. Lahko se razvije v razjede ali brazgotine, ki povzročajo zožitev požiralnika.

Pri ljudeh, ki jih nenehno muči zgaga, bi se lahko celice pozneje tudi degenerirale – pri teh je večje tveganje za razvoj raka požiralnika. Za dejanski razvoj bolezni pa ni odločilna sama zgaga, tudi drugi dejavniki, ki spodbujajo raka, kot sta genetika ali okolje, igrajo vlogo.

A to ne pomeni, da bi morali paničariti – navsezadnje vam zgage ni treba prenašati. Obisk zdravnika bo pomagal priti do dna simptomom. Zdravnik, ki vas zdravi, nato skupaj z vami sestavi načrt zdravljenja, ki zmanjša pojav zgage in s tem razvoj sekundarnih bolezni.