Tihi refluks – kaj je to?

Povzetek

Želodčna kislina v požiralniku, ne da bi prizadeta oseba kaj opazila? To se sprva sliši absurdno, a v resnici ni. Mnogi ljudje trpijo za tihim refluksom, v večini primerov pa se tega sploh ne zavedajo. Kako torej prepoznati bolezen? Ali je tihi refluks povezan z drugimi simptomi?

 

Prepoznavanje tihega refluksa: simptomi

Pri refluksu vsebina želodca ne ostane v želodcu, ampak se vrne v požiralnik – to se lahko zgodi, če se na primer v prebavilih tvori preveč kisline. Sluznica požiralnika ni pripravljena na stik s to kislino in postane razdražena. Običajno opozori nase z bolečino. To pa ne velja za tihi refluks; čeprav kislina napade požiralnik, ni bolečine.

Klasična zgaga torej ni eden od simptomov tihega refluksa. Bolezen se bolj čuti skozi precej nespecifične simptome:

//hripavost in boleče grlo

//kašljanje

//težave pri požiranju

//siljenje na odkašljevanje

//slabost

//pogoste okužbe dihal

//laringitis

//astma

Na prvi pogled simptomov ni mogoče pripisati težavam z želodčno kislino. Zato ni presenetljivo, da je tihi refluks – kljub simptomom, ki se pojavijo – pogosto naključna ugotovitev. Poškodba sluznice požiralnika se pokaže šele, ko se gastroskopija opravi preventivno ali zaradi drugih težav v prebavnem traktu.

Tihi refluks: kaj je pomembno pri zdravljenju

Da bi se izognili morebitnim dolgoročnim posledicam, je zelo pomembno, da tihi refluks prepoznamo in zdravimo čim prej. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost zožitve ali vnetja prizadetega dela požiralnika.

A ne skrbite preveč; da se to ne bi zgodilo, lahko izvedete nekaj ukrepov.

//Jemanje zdravil pri tihem refluksu. Žal samega tihega refluksa ni mogoče preprečiti z jemanjem zdravil. Kljub temu prizadeti niso nemočni po diagnozi družinskega zdravnika ali gastroenterologa (zdravnik specialist za prebavila). Zdravila, kot je Rupurut®, nevtralizirajo odvečno želodčno kislino – na ta način ščitijo požiralnik, ko vsebina želodca uide. 

//Prilagodite prehrano – če imate težave z želodčno kislino, poskrbite, da ustrezno prilagodite prehrano in prehranjevalne navade: zato jejte počasi in pri tem uživajte, da si olajšate delo želodca in s tem zmanjšate potrebo po kislini. Poskusite iz prehrane izločiti težko prebavljive obroke z veliko maščobami in sladkorja. Zmanjšajte dejavnike tveganja.

//      Nekateri zunanji vplivi spodbujajo razvoj tihega refluksa. Zato se mora del zdravljenja ukvarjati s prepoznavanjem teh dejavnikov in se jim izogniti, če je mogoče. Za refluks so lahko denimo odgovorni stres, kajenje, debelost in prekomerno uživanje kave ali alkohola. Seveda se je skorajda nemogoče znebiti vseh slabih navad iz dneva v dan – vendar si zaradi svojega zdravja prizadevajte postopoma uvesti zdrav način življenja. Prav tako je lahko koristno, da vas pregleda zdravnik. Ta lahko ugotovi, ali gre za tihi refluks, in poda druge pomembne nasvete, ki vam bodo pomagali, da se čim bolje spopadete z boleznijo.